Ingredientai
Kvietiniai miltai | 500 g. | |
Vanduo | 140 ml. | |
Pienas | 140 ml. | |
Cukrus | 55 g. | |
Minkštas nesūdytas sviestas | 40 g. | |
Sausos mielės | 11 g. | |
Druska | 2 a. š. |
Papildomai
Nesūdytas sviestas | 280 g. | |
Kiaušinis | 1 vnt. | |
Vanduo | 1 v. š. | |
Miltai | Pabarstymui |
PIRMA DIENA
- Į dubenį beriame miltus, cukrų, druską. Pamaišome, kad birūs produktai tolygiai pasiskirstytų.
- Dedame 40 g minkšto sviesto, pilame vandenį ir pieną. Minkome kol tešla pasidaro glotni ir tolygi (naudojant kombainą minkome 3 minutes, jei tai darome rankomis gali užtrukti apie 5 minutes).
- Tešlą išformuojame disko formos (ne apvalią kaip kamuolį, bet plokščią kaip diskas) kitą dieną bus lengviau išformuoti tešlą kvadrato formos.
- Disko formos tešlą dedame į lėkštę, uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą (ne į šaldiklį) nakčiai.
ANTRA DIENA
- Supjaustome šaltą sviestą 1,25 cm dydžio juostomis.
- Pasiimame sviestinį popierių ir ant jo iš supjaustytų sviesto gabaliukų sudėliojame 15×15 cm dydžio kvadratą. Ant viršaus dedame kitą sviestinio popieriaus lapą ir kočiojame kol sviesto kvadratas pasidarys 19×19 cm dyžio.
- Apipjaustome nelygius sviesto kvadrato kraštus, juos sudedame ant viršaus ir sulyginame kad galutinis kvadrato dydis būtų 17×17 cm.
- Sulankstome į popierių ir dedame į šaldytuvą kol prireiks.
- Išimame tešlą iš šaldytuvo ir kočiojame 26×26 cm dydžio kvadratą. Stengiamės tešlos kvadratą išlaikyti kuo taisyklingesniu ir vienodo storio.
- Imame sviestą iš šaldytuvo ir dedame į tešlos vidurį taip, jog butų galimą tešlos kampus užlenkti kaip vokelį. Sviestas turi visiškai pasislėpti po tešla. Lengvais delno paspaudimais sulyginame tešlos sujungimus ant sviesto.
- Tešlą su sviestu kočiojame į 20×60 cm dydžio stačiakampį. Kočiojame tik viena kryptimi, aukštyn-žemyn, jokiu būdu tešlos nekočiojame į šonus. Pradedame tai daryti nuo tešlos vidurio (tam kad sviestas tešloje pasiskirstytu tolygiai į abi puses).
- Iškočiotą tešlą perlenkiame taip, kad gautųsi trys sluoksniai. Imame trumpąjį tešlos kraštą ir lenkiame jį vidurio link, imame kitą tešlos kraštą ir dedame jį ant jau užlenkto krašto.
- Vyniojame į maistinę plėvelę ir 30 min dedame į šaldytuvą. Šį procesą reikės pakartoti dar du kartus. Išviso turi gautis 27 sluoksniai. Kiekvieną kartą tešlą iškočiojame į 20×60 cm stačiakampį. Išėmus tešlą iš šaldytuvo pasukame 90 laipsnių kampu, taip jog trumpasis kraštas būtų priešais mus. Iškočiojame, sulankstome ir vėl 30 min dedame į šaldytuvą. Po 30 min pakartojame procesą ir tešlą šaldytuve paliekame per naktį.
Schema:
- iškočiojame 20×60 cm, sulankstome
- 30 min šaldytuve
- pasukame 90 laipsnių
- iškošiojame 20×60 cm, sulankstome
- 30 min šaldytuve
- pasukame 90 laipsnių
- iškočiojame 20×60 cm, sulankstome
- paliekame šaldytuve per naktį
- pasukame 90 laipsnių
- iškočiojame 20×110 cm
TREČIA DIENA
- Išimame tešlą iš šaldytuvo. Pabarstome darbo vietą miltais. Atsargiai tešlą iškočiojame į ilgą 20×110 cm dydžio stačiakampį.
- Pasiimame liniuotę/metrą/ar kitą matavimo prietaisą su centimetrais ir ilgajame tešlos krašte padarome įpjovas (labai nedideles) kas 12,5 cm. Einame prie kito ilgojo tešlos krašto. Pirmąją žymę darome 6,25 cm atstumu nuo krašto, o toliau žymime kas 12,5 cm.
- Taigi, kai pasidarėme pagalbines žymes galime pradėti pjaustyti tešlą trikampiais. Peiliu pjauname įstrižai jungdami viršutines įpjovas su apatinėmis taip jog gautume tešlos trikampius. Pjaustant tokiu būdu turi gautis 15 trikampiu ir pora nelygių tešlos kraštelių.
- Imame trikampį, padarome įpjovą jo apačioje per vidurį ir paėmę įpjovos kraštelius vyniojame į šonus nuo centro link smailiojo trikampio galo. Gauto ragelio galus galima sujungti viena su kitu arba palikti kaip jums atrodo gražiau. Taip suvyniojame visus tešlos trikampėlius.
- Perkeliame suformuotus ragelius ant kepimo skardos išklotos kepimo popieriumi. Tarp ragelių paliekame pakankamai vietos, kad kepant nesusiliestų.
- Pasidarome kiaušinio plakinį iš vieno kiaušinio ir šaukšto vandens. Šiuo plakiniu atsargiai patepame kiekvieną ragelį ir paliekame pailsėti kambario temperatūroje (~24-25 C) porai valandų.
- Baiginėjantis antrai laukimo valandai įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių.
- Dar kartą visus kruasanus patepame kiaušinio plakiniu ir dedame į įkaitintą orkaitę, kepame 10 minučių, sumažiname orkaitės temperatūrą iki 170 laipsnių ir dar kepame 10 minučių arba kol gražiai apskrus.
Skanaus!
Komentarų nėra